Ayakta Su İçmek Reviewed by Momizat on . Çocukluğumuzdan beri suyu ayakta içmeme konusunda büyüklerimizden duyduğumuz tek şey, ayakta içme, üç yudumda içtir. Ama neden ayakta ve üç yudumda içmemeliyiz. Çocukluğumuzdan beri suyu ayakta içmeme konusunda büyüklerimizden duyduğumuz tek şey, ayakta içme, üç yudumda içtir. Ama neden ayakta ve üç yudumda içmemeliyiz. Rating: 0
Buradasınız: Ana Sayfa » İslam » Ayakta Su İçmek

Ayakta Su İçmek

ayakta-su_icmekÇocukluğumuzdan beri suyu ayakta içmeme konusunda büyüklerimizden duyduğumuz tek şey, ayakta içme, üç yudumda içtir. Ama neden ayakta ve üç yudumda içmemeliyiz. Tıbbi olarak veya dini olarak açıklaması nedir ? Her gün sokakta yarım litrelik pet şişedeki suyu ayakta birden içeriz. İşte O an birçoğumuzun aklına büyüklerin sözü gelir… Şimdi çocukluğumuzdan beri bize söylenen bu sözün bilmi ve dini açıklaması nedir onun hakkında kısa bir bilgi paylaşalım:

Peygamber efendimiz ayakta su içmeme hususunda da bizi uyarmıştır. İlk bakışta bu biraz önemsiz gelen bir öğüt olsa da bu sözün özüne bakıldığında yine bizim sağlığımız için etkileri çok büyüktür. Bir hadis-i Şerifte ayakta su içmenin zararına şu şekilde işaret etmiştir: “Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588). Yine aynı konu ile alakalı olarak; “Sizden biriniz ayakta su içmesin.Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın” buyurmuştur (Müslim eşribe Hadis 116)

 

 

Bilim Açıklaması: İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek onikiparmak bağırsağına (duodenum) geçer. Eğer insan sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalıklarından korunmuş olur. Ayakta içildiğinde tazikli su sıkılmış gibi organlar hırpalanıyor. Halbuki oturur vaziyette su kıvrılarak yavaş yavaş gidiyor. Bunu akarsularımızdan menderese benzete biliriz. Su yavaş yavaş kıvrılarak gider akıntısı yavaştır.

Uzmanlar, ayakta su içmenin insanlara tıbben zarar verebileceğini belirterek,“İnsanların mideleri pozisyonlarına göre farklılık gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insanlar eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Bu da midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını geçerek onikiparmak bağırsağına geçer. Yani şöyle diyecek olursak insanların ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak bağırsağına geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sıvıyı ayakta içtiklerinde vücuttaki su mide de birikmez ve vücuda hiçbir faydası olmaz. Eğer insanlar sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalıklarından korunmuş olur. İnsanlar rastgele yerde sıvıları alıp ayakta içerseler bazı hastalıklara ve tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.” dedi.

Bir bardak sudaki 7 sünnet şunlardır:

1) Besmele İle İçmek,

2) Oturarak İçmek,

3) Sağ Elle İçmek,

4) Üç Yudumla İçmek,

5) Bardağa Üflememek,

6) Aile Arasında da Olsa İkram Etmek,

7) Bitirince ELHAMDÜLİLLAH Demek…

 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ayakta su içmekle ilgili şunları buyurmuştur:

  • ‘Sizden hiç kimse, sakın ayakta dikilerek su içmesin… ’ Kaynak: Müslim 2026/116
  • “Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın”  (Müslim eşribe Hadis 116)

Su na zaman içilir ne zaman içilmez?

Uzmanlar su içmenin kurallarını açıkladı. Zamansız su içmenin zararlı olduğunu belirtti.

Su İçmeyin

1 – Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır

2 – Acı yedikten sonra su içilmez içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar

3 – Uyku arasında içilmez, beyni etkiler

4 – Meyveden sonra içilmez, asit ortaya çıkar

5 – Koşup yorulduktan sonra içilmez, karaciğer ve dalak büyür

6 – Tatlı yedikten sonra içilmez, şeker yükselmesi olur

7 – Kustuktan sonra içilmez, vebaya sebep olur

8 – Sofraya oturunca yemeğin altına ve Sofradan kalkmadan, yemeğin üzerine içilmez.

Su İçin

1- Et yedikten sonra,

2- Yağlı yedikten sonra,

3- Korkunca,

4- Yataktan kalkınca,

5- Uykudan önce,

6- Yemek arasında.

7- Susamadan, en az günde iki litre su içilir.

 

Suyun Faydaları Nelerdir?

  • Böbreklerin temizlenmesini sağlamaktadır.
  • Vücut sıcaklığımızı düzende tutmasını sağlar.
  • Kan basıncını kontrol eder dengenin sağlanmasını sağlar.
  • Sıcak havalarda vücudumuzu serin tutar.
  • Yeterli miktarda su tüketildiğinde vücudumuz daha yumuşak parlak ve esnek bir yapıya sahip olur.
  • Su, kadınlarda süt üretimini arttırmaktadır.
  • Bağışıklık sisteminin görevini getirmesi için ihtiyaç duyulur.
  • İnsanları zinde ve dinç tutmaktadır.
  • Eklemlerin kayganlaşmasını sağlar rahat hareket edebiliriz.
  • Su tüketimi ile birlikte yağ miktarı azalır ve kilo vermemizi sağlar.
  • Vitamin, mineral ve diğer besinlerin vücudumuzda çözülmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Vücudumuzda biriken zararlı maddelerin terleme ve boşaltım sisteminin yardımı ile birlikte atılmasını sağlar.
  • Nefes almamız sırasında oksijeni yumuşatarak daha kolay nefes almamızı sağlar.

Su Nasıl İçilmeli?

Su oturarak içilmeli. Ayakta su içildiğinde doğrudan onikiparmak bağırsağına geçer. Oturarak içilince; su, önce midede birikir, içinde mikrop varsa ölür ve daha sonra oniki parmak bağırsağına geçer. Oturarak su içme usulüne uymakla insan; kolera da dahil birçok bulaşıcı hastalıktan korunmuş olur. Halkımıza su içmeyi öğretebilirsek obezite başta olmak üzere çok sayıda hastalığın önüne geçmiş oluruz. Herkese günde iki litre su içmeyi tavsiye ediyorum.

 

 

 

 

Yazar hakkinda

Web Master

Teknoloji meraklısı, dinini gerektiği gibi yaşamaya ve insanlara elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışan bir kul.

Kayıtlı içerikler : 178

Yorum yaz

 

© 2008 - 2016 Yusuf BAHAR - Kaynak gösterilerek alıntı yapmaya açıktır. Bilginin borcu, onu paylaşmaktır. Umarım ki bu vesileyle bir hayır duası ola, o da inşeAllah bizi kurtara.

Scroll to top
Ücretsiz Hizmetler