Sandalye de Namaz Kılmak Reviewed by Momizat on . Ümmetin düştüğü, belki de tembellik ettiği veya rahata düşkünlüğü konusundan doğan bir sorun; Camilerin taburelerle, sıra sıra oturaklar ve bu oturaklarda onlar Ümmetin düştüğü, belki de tembellik ettiği veya rahata düşkünlüğü konusundan doğan bir sorun; Camilerin taburelerle, sıra sıra oturaklar ve bu oturaklarda onlar Rating: 0
Buradasınız: Ana Sayfa » İslam » Sandalye de Namaz Kılmak

Sandalye de Namaz Kılmak

Ümmetin düştüğü, belki de tembellik ettiği veya rahata düşkünlüğü konusundan doğan bir sorun; Camilerin taburelerle, sıra sıra oturaklar ve bu oturaklarda onlarca kişinin kıldığı namaz!

“Camilerde görmeye alıştığımız tabure ve oturaklarda oturarak namaz kılmak caiz midir, hangi durumlarda tabure ve sandalyelere oturarak namaz kılına bilir?” sorularına cevap olarak zamanında Diyanet İşleri Başkanlığı bir fetva vermiş. İşte Diyanet’in verdiği fetva:

 

Dizlerinde rahatsızlığı olanların sandalyede namaz kılması caiz midir?

Dinimizde sorumluluklar, kulun gücüne göre belirlenmiş (Bakara, 2/286); gücü aşan durumlar için kolaylaştırma ilkesi getirilmiştir (Bakara, 2/185). Namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeye engel olan rahatsızlıklar da kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. Buna göre; namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar.Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye “Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl.” (Buhârî, Taksiru’s-Salât, 19) buyurmuştur.

Buna göre ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükûdan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar. Başı ile îmâ etmeye gücü yetmeyen kimse namazını kazaya bırakır; gözleri, kaşları veya kalbiyle îmâ ederek namaz kılamaz. (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 76-78) Ayakta durmaya ve rükû yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükûdan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder. Ayakta durmaya gücü yetmeyen, ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rükû ve secdeleri ima ile yerine getirir.

Son olarak Rabbine ibadet ederken hem özde samimi olmalı hem de dinin belirlediği şekil şartlarını tam olarak yerine getirmeye özen göstermelidir. Özen ve hassasiyet eksikliğinden dolayı Rabbine karşı sorumlu olacağı bilincinde olmalıdır. Bu sebeple namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir. Öte yandan dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.

Buradan anlaşıldığı gibi tabure veya sandalye üzerine oturarak namaz kılmak için kişinin özrü bulunmalı. Özür derecesi de öyle olmalı ki, diz üstü, bağdaş kurarak veya ayaklarını uzatarak oturamıyor olmalı.

Peki dizinden rahatsız olan bir kişi ayaklarını kıbleye doğru uzatarak namaz kılamaz mı? Diyanet’in verdiği fetvaya göre, ayaklarını uzatarak oturabilen kişinin, tabure üzerine oturarak değil, ayaklarını kıbleye uzatarak namaz kılması gerekiyor.

Konuyla ilgili Cübbeli Ahmet Hoca’nın fetvasını dinlemek için TIKLAYIN

Taburede oturacak diye tabureyi alıp safa gelenler de oluyor malesef. Böyle durumda arka safda duran cemaat için secde yapacak yer kalmıyor. Onun için daha dikkatli olmamız gerekiyor. İbadet etmek için camiye geliyor ve diğer cemaati rahatsız etmiş oluyoruz.

Camilerin diğer ibadet yerlerine benzemesi

Diğer bir konu ise camilerin iç görüntüsünün bir camiden çok kiliseye benzeme meselesi. Şimdilerde camilerde sıra sıra oturaklar, hatta yan yana koltuklar görmeye başladık. Bu oturaklar hem caminin görüntüsünü bozuyor hem de cemaat arasında fitneye sebep oluyor. Sandalye üzerinde kılıyorsanız eğer fitneye sebep olmamak için en azından camilerde yere oturarak namaz kılmalıyız.

Yazar hakkinda

Web Master

Teknoloji meraklısı, dinini gerektiği gibi yaşamaya ve insanlara elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışan bir kul.

Kayıtlı içerikler : 178

Yorum yaz

 

© 2008 - 2016 Yusuf BAHAR - Kaynak gösterilerek alıntı yapmaya açıktır. Bilginin borcu, onu paylaşmaktır. Umarım ki bu vesileyle bir hayır duası ola, o da inşeAllah bizi kurtara.

Scroll to top
Ücretsiz Hizmetler