Oruç ve Bağışıklık Sistemi
Bu aralar Korona (COVID-19) ile mücadele etmekteyiz. Devletimiz çok geniş ve kapsamlı tedbirler almakta. Allah Devletimize zeval vermesin. (Amin)
Bir kaç gündür mübarek Ramazan ayının da yaklaşması sebebiyle
“Korona tedbirleri kapsamında bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak adına oruç tutmasak daha iyi değil mi?”
şeklinde sorular geliyor.
Bana soranlara dilimin döndüğünce, bildiğim kadarıyla orucu tutmamız gerektiğini anlatmaya çalıştım. Konuyla ilgili bugün bir yazıyı çok beğendim ve sizlerle paylaşmak istedim. Zaten kısa bir yazı lütfen okuyun.
Dün Akşam Fatih Altaylının Teke Tek Programına denk geldim. Fatih Altaylı Doktor a soru sordu önümüzde Ramazan Ayı var Oruç tutmak bu hastalığı tetikler mi virüs bulaşımını artırır mı diye sordu. 2 doktordan 1.si dedi ki: artırmaz dedi manevi olarak güç alır ve hastalığa yakalanması zor olur dedi. Diğer doktor bayandı dedi ki: Ben dedi Ramazan ayında araştırma yaptım. Ramazan ayının başında ortasında ve sonunda kan tahlilleri yaptım. Şunu gördüm bir tane hormon adı verdi bu hormonun değerinin yükseldiğini görüyor. Bu hormon bağışıklık sistemini kuvvetlendiren hormon olduğunu söyledi. Dolayısı ile hastalansa bile çok rahat bir şekilde hastalıktan kurtulur. Hasta olmasada hastalığa yaklanmaz dedi. Fatih Altaylı çok şaşırdı. Israrla başka sorular sorsa da orucun güzelliğinden bahsettiler.
Bende orucun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine inanıyorum
Bilen birisine sordum o dedi ki:
Hocam
“Oruç Tut Sıhhat Bul”
Oruç tutmak, sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağlıyor, kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor.
Oruç, bağışıklık sistemini yeniler
Oruç gibi kısa süreli açlık ile ilgili yapılan araştırmalarda, bu gibi durumların metabolizma ve bağışıklık sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Yapılan benzer bir çalışmada, 3 günlük oruçtan sonra vücudun yeni savunma hücrelerinin oluşumunu tetiklediği ve böylelikle bağışıklık sisteminin yenilenmesine katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Aşırı yemek, bağışıklık sisteminin gücünü düşürür.
Gün içerisinde çok sık bir şeyler yemek, metabolizmayı sürekli hareket geçirmek anlamına gelmektedir. Bu durum ise bağışıklık sisteminin gücünün düşmesine neden olabilir. Çünkü bu sırada vücut tüm enerjisini gıdaları hazmetmek için harcar. Oruç sırasında metabolizma yavaşlar ve sindirim sistemindeki organlar dinlenir. Dinlenmiş organlar ve yavaşlayan metabolizma ile bağışıklık sistemi güçlenir.
Alıntıdır.